Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Антикорупційний огляд: Найцікавіші події тижня на Одещині

Минулого тижня «Антикорупційний вимір» писав про вироки корупціонерам, штрафи за змови на торгах та за інші порушення, про підозрілі закупівлі та відновлення, затримання хабарників та розгляд справ у суді. Коротко про все це читайте в цьому матеріалі. 

Є вирок 

Колишнього секретаря судді Малиновського районного суду Дениса Манюка визнали винним у підбурюванні та спробі дати хабар. Працюючи адвокатом, він обіцяв клієнту домовитися з суддями про закриття справ щодо керування автівкою в стані спʼяніння. На суді Манюк зізнався у спробі вчинити злочин та уклав угоду з прокурором.

Що там відновлення? 

Минулого тижня «Антикорупційний вимір» опублікував кілька матеріалів, які стосуються відновлення постраждалих від війни будинків в Одесі. Зокрема, редакція дослідила що купують одеські чиновники, за якими процедурами та у кого. З’ясувалося, що роботи замовляють, поміж іншим, у фірми держслужбовця, фірми експодатківці, засудженого за корупцію,  у фірми експоліцейського, якого звільняли через корупцію. Про всі деталі — читайте в цьому матеріалі

Крім того, кореспондент «Антикорупційного виміру» відвідав кілька будинків, які мали б відновлюватися і дізнався, яка ситуація на цих об’єктах зараз. Подивитися фоторепортаж про відновлення та ліквідацію будинків по вулиці Картамишевській можна за посиланням. А відновленню будинку, розташованого у провулку Аполона Скальковського, 8 присвячений цей фоторепортаж

Олег Кіпер у розслідування журналістів hromadske 

Голова Одеської ОВА Олег Кіпер в серпні 2023 року видав наказ про посилення митного контролю на території регіону та введення особливих правил для експорту сільськогосподарської продукції з портів Одещини. Цим самим він встановив майже одноосібний контроль над галуззю, повідомляє у своєму розслідуванні hromadske.

Журналісти випустили матеріал під назвою «Зерновий барон» в якому розповіли, як десятки фірм з ознаками фіктивності вивозять українське зерно, але не сплачують податків. Так, до рук журналістів потрапили дані української митниці. З них випливає, що після виходу наказу Кіпера на агроринку з’явились щонайменше 40 нових компаній, які мають ознаки фіктивності. 

Аудитори знайшли розтрату 

Під час перевірки Великодолинської селищної ради на Одещині Держаудитслужба знайшла порушень на 1,7 мільйона гривень. Серед порушень і завищення обсягів підрядних робіт, і необґрунтовані нарахування премій працівникам селищної ради, і інші витрати, що не мають пояснень.

Арешти, підозри та запобіжні заходи 

На Одещині заарештували прикордонника, підозрюваного в отриманні 2 тисяч доларів хабаря. Інспектору прикордонної служби з Білгород-Дністровського району повідомили про підозру в незаконному переправленні осіб через держкордон. Слідство встановило, що прикордонник за хабарі допомагав військовозобов’язаним виїздити з країни.

Крім того, двоє правоохоронців з Одещини підозрюються у хабарництві. Слідство вважає, що поліцейські за винагороду у вигляді комплектів одягу та взуття обіцяли «відмазати» місцевого жителя від кримінальної відповідальності.

Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою колишньому голові Фонду держмайна Дмитру Сенниченку у справі про заволодіння коштами Одеського припортового заводу. Оскільки Сенниченко перебуває у міжнародному розшуку, запобіжний захід йому призначили заочно. 

Слідчий суддя Приморського районного суду Одеси розглянув клопотання прокурора про обрання запобіжного заходу колишньому директору ТОВ «Лінккор» Віктору Ігнатенку. Його звинувачують у службовому підробленні та привласненні коштів на ремонті шкільного стадіону в Одесі. Суддя обрав запобіжний захід у вигляді домашнього арешту у нічний час (22:00 – 06:00) строком до двох місяців.

Штрафи за змови на торгах 

Антимонопольний комітет України виявив ознаки змови у закупівлях, проведених Управлінням капітального будівництва Одеської міської ради у 2017-2018 роках. Інспектори встановили, що три фірми узгоджували свої дії під час участі у шести закупівлях послуг з капітального ремонту. 

Що там в закупівлях? 

На Одещині батько чиновниці та священника УПЦ МП заробляє на похованні. В селищі міського типу Любашівка, що на Одещині, батько чиновниці отримує підряди за бюджетний кошт. Місцевий Центр надання адміністративних послуг регулярно замовляє у нього послуги з поховання померлих, у тому числі тих, хто загинув, захищаючи Україну.

Комунальна установа «Центр фінансування та господарської діяльності закладів та установ системи освіти Пересипського району Одеси» обрала постачальника, який забезпечить меблями укриття місцевих шкіл. Підряд на 2 мільйони гривень віддали без аукціону, тож у підрядника конкурентів не було. 

А Ананьївський ліцей на Одещині обрав підрядника, який будуватиме укриття для учнів закладу. Компанія, що зареєстрована у 2022 році, отримала підряд на майже 10,5 мільйона гривень.

Тим часом Одеська міська рада збирається виділили 2,6 мільйона гривень на ремонт будинку на Канатній, який минулого року пошкодила російська ракета. Департамент міського господарства Одеської міської ради оголосив тендер на відновлення спільного майна багатоквартирного житлового будинку. Йдеться про будівлю на Канатній, 1а, куди влучила російська ракета в липні 2023 року. 

Більше публікацій Щотижневий огляд новинБільше публікацій Щотижневий огляд новин »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір