Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Хто з депутатів на Одещині заробляє на відновленні

Одещина регулярно потерпає від обстрілів з боку російської федерації. Руйнувань зазнали тисячі житлових будинків, сотні інфраструктурних обʼєктів. Уряд та місцеві органи самоврядування витрачають мільярди з бюджету на відновлення та відбудову Одещини. Редакція «Антикорупційного виміру» уважно слідкує за тим, як витрачаються ці гроші та хто їх отримує. У цьому матеріалі редакція дослідила, хто з діючих та колишніх депутатів збагатився на відновленні руйнувань, завданих росіянами на території Одеської області впродовж двох з половиною років повномасштабної війни.

За даними, опублікованими Київською школою економіки в останньому звіті, лише прямі збитки інфраструктури Одещини від руйнувань внаслідок військової агресії росії з початку повномасштабного вторгнення на початок 2024 року сягають понад 1,47 мільярда доларів. Зруйновано та пошкоджено понад тисяча обʼєктів житлового фонду, навчальні заклади, медичні установи, музеї та театри, портова та залізнична інфраструктура, мости, дороги, електростанції та ТЕЦ та багато іншого.

Згідно з проєктом Стратегії відновлення та розвитку Одеської області, опублікованим на сайті Одеської обласної державної адміністрації в Одеській області до територій відновлення належать 32 громади, здебільшого через наявність третього та четвертого критеріїв, за якими визначається приналежність громади до території відновлення: 

– на території територіальної громади наявні руйнування об’єктів інфраструктури, житлового фонду внаслідок бойових дій та/або обстрілів; 

– територія громади характеризується значним переміщенням населення до інших регіонів та/або інших держав та різким погіршенням рівня соціально-економічного розвитку тощо.

Не лише ракети та безпілотники руйнують регіон. Також інфраструктура страждає і через надмірне навантаження. Наприклад, через війну збільшилась кількість вантажних перевезень дорогами України. Тож вони потребують частішого ремонту, а особливо в прикордонних населених пунктах. Також необхідно підтримувати належний стан пунктів пропуску на кордоні.

Станом на сьогодні портал відновлення DREAM налічує 254 проєкти в 50 громадах Одещини. Всі вони стосуються відновлення постраждалої інфраструктури, боротьби з наслідками нападу росії на Україну та післявоєнного розвитку регіонів. Нажаль, багато надважливих проєктів, які публікують на порталі представники цих громад, позначені як ті, на які відсутнє фінансування. В той час, як представники інших громад потрапляють в скандали через кримінальні провадження про розкрадання на відновленні. Наприклад, через організацію схеми з привласнення на відновленні пошкодженої девʼятиповерхівки в Сергіївці, Одеська поліція розшукує очільника громади Анатолія Чередниченка. А через розкрадання 3,7 мільйона гривень на відновленні енергетичної інфраструктури Одещини після ракетних обстрілів невдовзі почнуть судити підрядника, який виконував ремонт мереж на замовлення Національної енергетичної компанії «Укренерго».

Ремонти, відновлення та відбудова вищезгаданої інфраструктури на Одещині приносять підрядникам прибутки. Звісно ж, компанії наближені до влади не нехтують можливостями заробити бюджетні мільйони. Зокрема, серед тих, хто отримує бюджетні кошти завдяки жахливим руйнуванням та подальшому відновленню, чимало фірм одеських депутатів. Їхні підприємства не обмежуються одним-двома контрактами. Тим більше, що під час воєнного стану вони можуть отримувати підряди напряму і без публічних торгів – поза конкуренцією. Майже завжди йдеться про десятки, а то й сотні підрядів у одні руки.

Саме тому редакція «Антикорупційний вимір» вирішила зібрати в одному матеріалі імена та назви компаній одеських депутатів, котрим приносить прибуток війна та обстріли мирного населення.

Дорожний бум

Оскільки Одещина знаходиться на кордоні з Молдовою та Румунією, через неї в Україну доставляється дуже багато товарів з Європейського союзу. А ускладнення, які під час війни обмежили морські перевезення та повністю унеможливили поставку вантажів літаками, призвели до значного збільшення кількості вантажівок. Тому дорожнє покриття швидше зношується і потребує постійних ремонтів. Від відновлення доріг зараз залежить вся країна.

Юрій Шумахер –  депутат Одеської міської ради

Однією з найбільш відомих і задіяних у відновленні мостів компаній є ТОВ «Ростдорстрой». Компанія займається ремонтами доріг, мостів та не обмежується Одещиною. Однак лише за останніх півтора року ця компанія отримала 50 підрядів. Сумарна вартість угод за цими угодами перевищує 7,2 мільярда гривень. Найбільшу кількість цих договорів було укладено саме Службою відновлення та розвитку інфраструктури Одеської області.

Бенефіціарними власниками компанії «Ростдорстрой» через австрійську компанію «Юттема АУ ГмбХ» є одесити Євген Коновалов і Юрій Шумахер. Останній є депутатом Одеської міської ради з фракції «Довіряй ділам»

Співголовою партії виступає Одеський міський голова Геннадій Труханов. Євген Коновалов також є членом партії мера та балотувався від неї в Одеську міську раду у 2015 році.

Нещодавно давно редакція повідомила, що Служба відновлення та розвитку інфраструктури в Одеській області планує заплатити понад 1 мільярд гривень компанії «Ростдорстрой» за утримання доріг Одещини.

Марина Лозовенко – депутатка  Одеської міської ради

Ще одна фірма з орбіти мера Одеси, яка заробляє на дорожніх підрядах – ТОВ «Будівельно-виробнича компанія «Пік-Строй». Договорів з цією фірмою укладено лише девʼять. Їхня вартість сягає більш ніж 35,8 мільйона гривень.

Колишня директорка компанії-підрядника, а за сумісництвом депутатка від партії мера Одеси Труханова «Довіряй ділам» Марина Лозовенко наразі є обвинувачуваною у справі Національного антикорупційного бюро України про викриття миколаївських чиновників на оборудці у 26,8 мільйонів бюджетних гривень під час реконструкції Соборної площі в Миколаєві. Ймовірно, згадане кримінальне провадження як раз могло негативно вплинути на активність фірми «Будівельно-виробнича компанія «Пік-Строй» в сфері публічних закупівель. Доречі, джерела «Антикорупційного виміру» в Одеській міській раді стверджують, що попри обвинувачення компанію продовжує контролювати депутатка Лозовенко.

Князь Хачатрян –  депутат Одеської обласної ради

Наступний діючий депутат-підрядник, який заробляє статки на відновленні – Князь Хачатрян. Доречі, до Одеської обласної ради він йшов від нині забороненої в Україні проросійської політичної партії «Опозиційна платформа — За життя». 

Компанія депутата Хачатряна ТОВ «Березівкаагрошляхбуд» за останні роки досить жваво освоює підряди в невеликих містах, селах та обʼєднаних територіальних громадах. За півтора року з нею було укладено 173 угоди сумарною вартістю майже 2,2 мільярда гривень.

Зокрема фірмі також доручають ремонтувати та утримувати пункти пропуску через кордон, які входять в Проєкт Стратегії відновлення та розвитку Одеської області Одеської обласної державної адміністрації. Тоже ТОВ «Березівкаагрошляхбуд» вже два роки поспіль «опікується» ремонтами пункту пропуску через державний кордон для автомобільного сполучення «Старокозаче — Тудора». Минулого року фірмі депутата за нього заплатили 2 мільйони гривень. Цього року ремонт обійшовся в 3 мільйони.

Доречі, заступником директора «Березівкаагрошляхбуд» працює колишній депутат Березівської районної ради Одеської області. Зараз депутаткою в цій районній раді є його дружина – Вікторія Борисова, яка раніше керувала лікарнею.

Геворг Авєтісян – депутата Ізмаїльмької міської ради

Компанія ТОВ «Евродор» також активно освоює бюджетні кошти, виділені для відновлювальних ремонтів доріг. За даними аналітичної платформи YouControl вона належить депутату Ізмаїльської міської ради, який представляє політичну партію «Слуга народу» Геворгу Авєтісяну та його матері Наталії Авєтісян. 

Доречі, його батько також є депутатом від партії «Слуга народу», але в Ізмаїльській районній раді, де очолює постійну комісію з питань будівництва, транспорту, зв’язку та морегосподарського комплексу.

За останні півтора року ТОВ «Евродор» депутата Аветісяна отримала 59 договорив на дорожні роботи, утримання пунктів пропуску та загалом відновлення вулиць. Значною мірою це були контракти від Служби відновлення та розвитку інфраструктури в Одеській області. Але найбільше коштів йому принесла співпраця з Управлінням житлово-комунального господарства Ізмаїльської міської ради.

Нещодавно Національне агентство з питань запобігання корупції при перевірці декларації Ізмаїльського депутата Авєтісяна за 2021 рік, виявило невідповідність вартості майна його доходам та заниження цін на покупки. Такі самі порушення стосувалися і майна його дружини. Під час надання пояснень депутат не зміг спростувати знайдені у нього розбіжності на більш ніж 7,1 мільйона гривень. У висновку НАЗК зазначили, що в декларації Авєтісяна було встановлено ознаки необґрунтованості активів чи незаконного збагачення, а також недостовірні відомості. Далі депутату загрожує обвинувачення за частиною 2 статті 366-2 Кримінального кодексу України.

Компанія «Евродор» фігурує в другій кримінальній справі про злочинне угрупування, що діє в Одеській міській раді. Мова йде про справу НАБУ щодо схем Бориса Кауфмана, Олександра Боруховича (Грановського) та посадовців одеської мерії. 

Варто зазначити, що дороги на шляху до Ізмаїльського, Ренійського, Усть-Дунайського портів доводиться часто ремонтувати через регулярні атаки росіян за допомогою ракет та ударних безпілотників іранського виробництва «Shahed-136/131». 

Ще однією причиною стало те, що з початком повномасштабного вторгнення росії, автошляхи міста Ізмаїл та й всього Ізмаїльського району, який межує з Республікою Молдова та Румунією, експлуатуються надзвичайно активно для перевезення товарів вантажівками. Внаслідок інтенсивного використання великовантажним транспортом, що прямує через 17 пунктів пропуску, асфальтне покриття зношується значно швидше. Тож відновлення доріг там є вкрай важливим. 

Валентин Гапуніч – колишній депутат Одеської міської ради

ТОВ «Будівельна фірма «Паритетбудінвест» зареєстроване у 2019 році. Наразі власниками є вінничанин Артем Соболєв та Аркадій Іллящук. Останній був помічником депутата Одеської міської ради від партії «Довіряй ділам» Валентина Гапуніча. Це підтвердила Одеська міська рада у 2016 році у своїй відповіді на інформаційний запит.

А ще родичі Аркадія Іллящука повʼязані з Гапунічем через Науково-виробниче обʼєднання «Харчопромавтоматика». 

Після початку повномасштабного вторгнення російської федерації ТОВ «Будівельна фірма «Паритетбудінвест» на деякий «час залягла на дно». Однак під кінець 2022 року почала відновлювати свою діяльність – отримувати дорожні підряди в селах Олександрівка, Малодолинське, Дальник, місті Чорноморськ та Білгород-Дністровський. За півтора року бюджетні установи Одещини уклали з ТОВ «Будівельна фірма «Паритетбудінвест» 237 угод загальною вартістю 548 мільйонів гривень.

А ще брат ексдепутата Аркадій Гапуніч має частку в ТОВ «Автодор». Співвласником та директором в цій фірмі є колишній депутат Чорноморської міської ради Олег Гончаренко. 

Вадим Теплицький – депутат Одеської обласної ради

Компанія ТОВ «Градо-Строй» належить депутату Одеської обласної ради від політичної партії «Європейська Солідарність» Вадиму Теплицькому. З 2023 року зайнялась укриттями і реконструкціями в навчальних закладах Одеської області. Фірма отримала всього 5 контрактів, загальною вартістю майже 47,5 мільйонів гривень.

Ігор Дехтярьов –  депутата Ізмаїльської міської ради

Ще одне варте уваги підприємство — ПП «Роднік». За даними аналітичної платформи YouControl ця фірма належить місцевому депутату від партії «Слуга Народу» Ігорю Дехтярьову. 

Раніше редакція вже розповідала про те як чиновники Управління житлово-комунального господарства Ізмаїльської міської ради масово віддають контракти з аварійних відновних робіт виключно підприємству Дегтярьова. 

Згідно з даними порталу публічних закупівель Prozorro, у 2022-2024 роках чиновниками Ізмаїльської міської ради укладено з ПП «Роднік» угод з відновлення доріг, вулиць, адміністративних та житлових будівель, а також обʼєктів інфраструктури на суму майже 152,6 мільйона гривень. 

Важливо зазначити, що власник підприємства «Роднік» Ігор Дехтярьов та мер міста Ізмаїл Андрій Абрамченко є багаторічними партнерами та друзями

Зокрема вони разом заснували місцевий футбольний клуб «Бриз» та громадську організацію «Федерація футболу міста Ізмаїл». Обидва – вихідці з Партії Регіонів. Колишня дружина Абрамченка – депутатка Ізмаїльської міської ради Ольга Фролова – заступниця Дехтярьова в депутатській комісії з питань бюджету.

Окремо хочемо нагадати, що раніше «Антикорупційний вимір» розповідав про відновлення будинків на вулиці Картамишівській в Одесі. 29 грудня 2023 року від влучання російської ракети там було пошкоджено три житлові будівлі.

Найбільше «дісталося» будинку під №14. Була проведена закупівля демонтажу будівлі на вулиці. Роботи обійшлися близько 6 мільйонів гривень. Виконувала демонтаж фірма «Спец-Буд-Техніка». У цієї фірми також статутний капітал всього лиш 1 тисяча гривень. Керівник і власник фірми — В’ячеслав Вовк. Цей пан надає автомобіль Mercedes в оренду депутату Одеської обласної ради Василю Шкрябаю (один з обвинувачуваних у справі колишнього заводу КРАЯН). 

Що допомагає депутатам збагачуватись коштом війни і отримувати підряди поза конкуренцією? 

Значна більшість вищезгаданих закупівель були проведені без використання електронної системи. Мається наувазі, що чиновники не шукали виконавців на відкритих конкурентних торгах. Угоди укладалися «за закритими дверима» напряму, тож депутатські фірми могли обрати не за вигідні ціни або високу якість. Ще одна, і досить велика, частина закупівель була проведена в форматі тендерів з особливостями. Це такі відкриті торги, на яких не обовʼязкова наявність двох і більше учасників. Тож конкуренцію депутатам на них майже ніколи ніхто не складав.

Можливість заробляти кошти на бюджетних підрядах під час війни значно збільшилася. Але не для всіх. Річ у тому, що завдяки постанові Кабінету міністрів України №1178 від 12 жовтня 2022 року чиновники мають додаткову можливість віддавати підряди на власний розсуд. Постанова визначає особливості здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників в період воєнного стану та протягом 90 днів з дня його припинення. Від початку документ був створений аби полегшити та пришвидшити закупівлі для держави та місцевого самоврядування, шляхом укладання дійсно термінових угод напряму. Однак згодом посадовці почали масово користуватися постановою і збагачувати «своїх», аргументуючи вибір фірм негайними потребами.

Так, зокрема в НАЗК повідомили, врахувавши важливість проблеми і увагу суспільства до публічних закупівель та провівши дослідження щодо Постанови №1178, що виявили в ній низку корупційних ризиків, серед яких: 

  • можливість подання тендерних пропозицій за ціною, вищою за очікувану вартість;
  • зловживання закупівлями через електронний каталог;
  • застосування «штучних перепон» у закупівлях для надання переваги необхідному учаснику;
  • корупційні зловживання шляхом укладення прямих договорів;
  • неможливість оскарження рішень, дій чи бездіяльності замовників під час проведення спрощених процедур закупівель;
  • інші (нецінові) критерії оцінки пропозицій як інструмент зловживання тощо.

«Неврегульованість визначення ціни, відсутність відповідальності, можливість закупівель без торгів — це корупційні ризики, які терміново потребують усунення з боку Уряду. Йдеться про постанову Кабміну № 1178 щодо особливостей здійснення закупівель у період воєнного стану», – заявляли в Національному антикорупційному бюро України, яке ще рік тому підготувало пропозиції змін до цієї Постанови.

Ситуацію з ймовірним зловживанням можливостями, які надає постанова № 1178 для «Антикорупційного виміру» прокоментував журналіст видання «Наші гроші», Юрій Ніколов:

«Головні проблеми правил закупівель по 1178 у сфері відновлення – це дуже короткі терміни подання пропозицій на будівельні тендери. Замовнику дозволено проводити будівельний тендер будь-якого розміру за 7 днів. Хоча кожен будівельник знає, що підготовка пропозиції по проекту ціною понад 30 млн грн у цей термін неможлива. Відтак можна говорити, що будівельні тендери такого розміру з терміном подання пропозицій один тиждень (або 50 млн за два тижні) вже на старті програмуються під фірми, що мають інсайдерський доступ до проекту. Тобто фактично йдеться про змову замовника і підрядника ще навіть до оголошення процедури».

Отже, як ми бачимо, посадові та службові особи навіть в такий надскладний час, зловживають можливостями, які надає згадана постанова № 1178. Це шкодить місцевим і державному бюджету, які й без того наразі мають дефіцит. Але найбільше це шкодить наближенню нашої Перемоги. Адже бюджетні гроші, які могли б бути зекономлені хоча б за рахунок конкурентних торгів, завжди можна перенаправити на допомогу Збройним силам України, а не в кишені депутатів.

Ми створили цей матеріал як учасник Мережі «Вікно Відновлення». Все про відновлення постраждалих регіонів України дізнавайтеся на єдиній платформі recovery.win

Читайте також: Не дочекавшись допомоги від держави: Як сім’я з Маяк відбудувала будинок для п’ятьох дітей і знищений ракетою бізнес

Більше публікацій Вікно ВідновленняБільше публікацій Вікно Відновлення »
Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

5 коментарів

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір