Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Антикорупційний огляд: Що відбувалося протягом минулого тижня на Одещині

Протягом минулого тижня в Одесі відбувалося багато цікавого. В ОВА скасовували сумнівні закупівлі, поліція розслідувала чергові розкрадання бюджетних коштів та ловила «помічників» ухилянтів, ДБР обшукувало дачу одеського воєнкома в Іспанії. Також маємо багато оновлень по найрезонанснішим корупційним справам регіону і депутата від «Слуг народу», що монополізував галузь ЖКГ в місті Теплодар на Одещині. 

Як повідомляв «Антикорупційний вимір», компанія депутата Теплодарської міської ради Андрія Сурженка монополізувала сферу ЖКГ в місті. Крім того, фірма заробляє на ремонтах житлових будинків та виготовлені і встановленні памʼятників полеглим воїнам на міському кладовищі. Депутату з цим допомагають різні підрозділи в міськраді, а також його дружина-чиновниця, яка не тільки віддає підряди, але й за копійки «здає в оренду» чоловікові майно громади. Детальніше про ситуацію в матеріалі редакції.     

Тим часом у Білгород-Дністровському районі двом директорам підрядних організацій, які виконували роботи з ремонту протирадіаційного укриття школи, повідомили про підозру у службовому підробленні та заволодінні бюджетних коштів на ремонті укриття. За версією слідства, вони у звітності вказали більший обсяг робіт, ніж виконали. І, відповідно, більшу кількість використаних будівельних матеріалів та їхню вартість. 

Таким чином ремонт бомбосховища для місцевого бюджету безпідставно подорожчав на 700 тисяч гривень. У межах цього ж кримінального провадження про підозру у службовій недбалості у жовтні повідомили посадовиці сільської ради Білгород-Дністровського району.

Також правоохоронці розпочали розслідування щодо співробітника пошти в Одесі, який півтора року привласнював пенсії людей, що виїхали за кордон через війну. 

Крім того, посадовців з Чорноморську запідозрили в розтраті 1,2 мільйона на генераторах. 

А от зі справою щодо ДТП за участі директорки одеського театру опери та балету Надії Бабіч у поліції проблеми. Вже рік справу ніяк не можуть передати до суду. Посадовиця 20 січня 2023 року наїхала на двох пішоходів, в тому числі малолітню дитину. Внаслідок чого обидва постраждалі отримали серйозні травми. Що вже майже рік заважає поліції передати справу до суду невідомо. 

Підозрілі закупівлі 

Таїровська селищна рада, що на Одещині, уклала угоду на реконструкцію каналізаційного колектора з ТОВ «Укрспецоборудование». Значну дешевшу пропозицію єдиного конкурента «Спецінжиніринг Постач» відхилили, бо ця фірма загубила одну сторінку в документації. Тим часом журналісти знайшли значно завищені ціни в кошторисі переможця. 

Окрім того, повідомлялося, що сумнівних тендерів на 169 мільйонів гривень оголосили чиновники в громадах Одещини. Частину з них вже провели, частину вдалось скасувати робочою групою при ОВА.

Що по резонансних справах 

В Іспанії ДБР разом з місцевою поліцією провели обшуки у віллі та офісному приміщенні колишнього начальника Одеського обласного ТЦК та СП Одеси Євгена Борисова. Майно заарештували. 

Є оновлення по справі «КРАЯНу». Вищий антикорупційний суд відмовився об’єднувати провадження проти Одеського мера Геннадія Труханова з провадженням щодо колишнього нардепа Олександра Дубового. Так, проти об’єднання проваджень виступила прокурорка. На її думку, таке рішення призведе до затягування строків розгляду справи через велику кількість учасників в ній. Крім цього провадження стосовно Геннадія Труханова вже призначене до судового розгляду, а справа Олександра Дубового перебуває на стадії підготовчого судового засідання.  

Ексмера Одеси візьмуть під варту, коли знайдуть. Слідчий суддя ВАКС обрав запобіжний захід колишньому меру Одеси Олексію Костусєву. Він є одним з підозрюваних у справі щодо незаконного заволодіння майновим комплексом міжнародного аеропорту «Одеса» та 2,5 мільярда доходу від його діяльності. 

А у справі про розкрадання коштів на Одеському припортовому заводі з’явився ще один підозрюваний. Керування злочинною організацією з використанням службового становища інкримінують колишньому першому заступнику голови Фонду держмайна України. Це – одинадцятий підозрюваний у провадженні. 

Ухилянти і ті, хто допомагає їм за гроші 

В Одесі затримали заступнику командира частини з морально-психологічного забезпечення. Йому інкримінують хабарництво. Слідство встановило, що заступник командира пообіцяв своєму підлеглому військовослужбовцю не подавати його у списки осіб, яких направляють в райони ведення активних бойових дій на території України. За це, стверджують правоохоронці, 14 грудня заступник командира отримав хабаря від підлеглого у розмірі 15 000 гривень. 

Інспектору Державної прикордонної служби на Одещині повідомили про підозру. Його затримали за спробу переправити двох чоловіків призовного віку до так званого Придністров’я.

Також військовослужбовцю РЦТК та його брату правоохоронці повідомили про підозри. Їм інкримінують незаконне переправлення осіб через державний кордон.

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір