Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Антикорупційний огляд подій на Одещині: Підозри, розслідування, скасування закупівель та цікавинки в деклараціях

Передостанній тиждень лютого на Одещині видався дуже багатим на події, прямо чи опосередковано пов’язані з корупцією. Журналісти продовжували досліджувати декларації посадовців, одні чиновники скасовували недоцільні тендери, а інші проводили нові підозрілі закупівлі, правоохоронці затримували хабарників та вручали підозри, суди розглядали справи та виносили вироки. Про найцікавіше — читайте в цьому матеріалі. 

Що там в деклараціях

Начальник управління дорожнього господарства Одеської міської ради, згідно з поданими у 2021, 2022 та 2023 роках деклараціями ніде не живе. Нема даних про нерухомість у власності, оренду житла чи право користування. Зате, заробляючи на рік трохи понад 300 тисяч гривень, зміг купити у 2022 році машину за 592 тисячі, та дві машини у 2023 році — вантажівку за 100 тисяч і Джип за 500 тисяч. Та це не говорить про зростання статків. Навпаки, чиновник купує собі все дешевші автівки. 

Згідно з декларацією за 2022 рік у родині депутата Одеської міської ради Олександра Авдєєва, обраного від «ОПЗЖ» з’явилася третя дитина. Дружина депутата за 4,5 місяці заробила понад 1,3 мільйона гривень на торгівлі та отримала в користування PORSCHE CAYENNE від приватної фірми. Один зі співвласників цієї фірми одружений з чиновницею міськради. 

Міський голова Білгорода-Дністровського Віталій Граждан за перший рік повномасштабної війни заробив на 214 тисяч 470 гривень більше, ніж попереднього року. Також з декларації мера Білгород-Дністровського відомо, що у 2022 році у нього побільшало готівкових заощаджень.

Анатолій Урбанський, ексголова Одеської обласної ради, та чинний народний депутат, задекларував свої доходи та доходи дружини за 2022 рік. В Олени Урбанської у 2022 році на рахунках з’явилось понад 18 тисяч євро та 154 тисячі гривень.

Цікаві вироки та ухвали судів

В Одесі оштрафували маляра, який за 20 тисяч доларів обіцяв «відмазати» громадянина від армії. Приморський районний суд Одеси визнав винним в зловживанні впливом та приговорив до сплати штрафу у розмірі 86 700 гривень Шептуна Артема Миколайовича. Дані чоловіка вже внесені в Єдиний державний реєстр осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення. 

В Одесі суд виніс суперечливі рішення: водія засудили за хабар, але закрили справу за водіння напідпитку. Суворовський районний суд міста Одеси виніс вирок водієві, який пропонував хабар інспектору патрульної поліції. Чоловік намагався відкупитися від адмінпротоколу за водіння авто напідпитку та повністю визнав свою провину. Однак інший суддя цього ж суду закрив проти нього справу, вказавши відсутність складу правопорушення та невизнання провини підсудним.

Білгород-Дністровський міськрайонний суд обрав запобіжний захід директору одеської компанії «Експерт Будова» Юрію Бойчуку. Його підозрюють в систематичному розкраданні бюджетних коштів та службовому підробленні. Правоохоронці заявляють про 12 епізодів, які їм вдалося зафіксувати.

Слідча суддя Київського районного суду міста Одеси ухвалила рішення про відсторонення та взяття під варту дільничний офіцер поліції. Його було викрито на систематичному хабарництві, а точніше вимаганні та отриманні грошей від адміністратора паркувальних майданчиків та з торгівлі ялинками.

Одеський апеляційний суд відмовив адвокату депутата Одеської обласної ради Миколи Дерев’янка у клопотанні щодо передачі його підзахисного на поруки чотирьом депутатам Одеської обласної ради та одному депутату Одеської міської ради. Проте Микола Дерев’янко отримав можливість вийти з СІЗО під заставу, розмір якої складає 8 781 200 гривень.

Слідчий суддя Київського районного суду міста Одеси відсторонив від посади та відправив до слідчого ізолятора Анатолія Сивоконя – співробітника Овідіопольського відділу Державної міграційної служби в Одеській області. Його було затримано на одержанні хабаря від жінки, якій потрібно було підтвердити громадянства для її пʼятьох дітей.

Також слідчий суддя Київський районний суд Одеси ухвалив рішення про взяття під варту старшого державного інспектора Відділу державного нагляду (контролю) у Одеській області Державної служби України з безпеки на транспорті. Його підозрюють в повторному отриманні хабаря.

Підозри тижня 

У шахрайстві та хабарництві підозрюють суддю одного з районних судів Одещини. Слідство встановило, що 4 тисячі доларів суддя взяв, нібито щоб передати колегам хабар за закриття адміністративного провадження, але натомість привласнив кошти. 

Депутату районної ради на Одещині повідомили про підозру в отриманні хабаря. За версією слідства, гроші він взяв, щоб домовитись про передачу в оренду ділянки землі.

Голова Одеської районної ради Віталій Барвіненко отримав підозру у зловживанні владою, яке спричинило тяжкі наслідки. НАБУ встановило, що він незаконно отримав компенсацію за винайм житла у столиці. Але правоохоронці не знають, де зараз пан Барвіненко, тому підозру він отримав заочно. 

Також в Одесі підозру отримала лікарка, яка, за версією слідства, вимагала у пацієнта 1800 доларів, щоб підтвердити його інвалідність.

А поліцейському з роти обслуговування міста Ізмаїлу, що на Одещині, повідомили про підозру у вимаганні та отриманні неправомірної вигоди. Слідство встановило, що він «обклав даниною» з підприємців. Гроші вимагав, як стверджують правоохоронці, за пропуск вантажівок з зерном.

Екссекретаря судді з Малиновського районного суду Дениса Манюка підозрюють у вимаганні хабаря за здійснення впливу на колишніх колежанок. Він, залишивши посаду секретаря і ставши адвокатом, обіцяв клієнту домовитися з суддями про закриття справ щодо керування автівкою в стані спʼяніння. Вартість кожної справи оцінив в 1000 доларів.

Що по закупівлях 

Будувати Алею Слави на Одещині довірили фігуранту справи про привласнення бюджетних коштів. Окнянська селищна рада Подільського району Одеської області напряму, без використання електронної системи закупівель, уклала угоду на будівництво Алеї Слави. Вартість будівництва складає близько 1,5 мільйона гривень. Виконувати роботи має ТОВ «Котовський асфальтний завод».

Понад 370,5 мільйонів гривень вдалось зекономити для бюджету Одеської області завдяки скасуванню тендерів та зниженню необгрунтовано завищених цін на оголошених закупівлях. Йдеться про придбання харчових продуктів, меблів, автівок, проведення не термінових ремонтів. Скасуванням та зниженням цін займалась робоча група при Одеській обладміністрації «Прозорість і підзвітність».

Крім того, в Одесі вже вдруге скасували результати тендеру на капітальний ремонт скверу в районі Молдаванки на майже 38 мільйонів через порушення процедури. 

А в Дачному скасували відкриті торги щодо закупівлі робіт з капремонту ліцею. Сільська рада прийняла пропозицію учасника, у якого в документації були суттєві порушення. Прокуратура зобов’язала замовника відхилити пропозицію щодо ремонту за 86 мільйонів гривень з місцевого бюджету.

Що нового у правоохоронців та аудиторів

Національне антикорупційне бюро розшукує колишніх депутатів Одеської обласної ради від забороненої проросійської партії «Опозиційна платформа — За життя» Віктора Баранського і Віталія Саутьонкова. Вони мають з’явитись на допит, як підозрювані у справі про заволодіння 32 суднами ПрАТ «Українське Дунайське пароплавство».

Приморська окружна прокуратура міста Одеси звернулась до суду з позовами проти Управління капітального будівництва Одеської міської ради та його підрядника ТОВ «Строй-Еліт». Прокуратура вимагає повернути в бюджет майже 11 мільйонів гривень, які чиновники незаконно сплатили підряднику за роботи з реставрації будинку, у якому жив Григорій Маразлі.

До суду направили обвинувальний акт стосовно депутата Одеської міської ради. Його підозрюють в отриманні неправомірної вигоди. За інформацією Одеської обласної прокуратури, депутат Одеської міської ради брав хабарі у громадян, які хотіли спиляти дерева. За гроші він мав впливати на членів комісії, які приймали рішення щодо видалення зелених насаджень.

Державна аудиторська служба перевірила діяльність Управління освіти Вигодянської сільської ради й знайшла порушення у договорах підряду на загальну суму у 200 тисяч гривень.

Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »
Більше публікацій Щотижневий огляд новинБільше публікацій Щотижневий огляд новин »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір