Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Антикорупційний огляд: Що відбувалося на Одещині протягом другого тижня січня

Другий тиждень січня на Одещині був багатим на події. Були і затримання, і вручення підозр, і вироки, і викриття оборудок на мільйони доларів, і зрушення у резонансних справах. Не обійшлося і без роздачі без конкурсу підрядів фірмам можновладців. Про найцікавіше читайте в цьому матеріалі. 

Вирок 

Ситуація з вироками цього разу склалася, м’яко кажучи, «не дуже». Міський голова міста Болград визнаний судом винним у вчиненні кримінальних правопорушень за цілою низкою статей, серед яких дві — корупційні. Суд призначив йому покарання, в тому числі позбавлення волі, але одразу ж звільнив від всіх призначених покарань через те, що спливли строки давності. Тобто винний не понесе за корупційні злочини взагалі ніякого покарання і продовжить керувати містом. 

Що по тендерам

Визирська сільська рада Одеського району Одеської області​​ скасувала закупівлі продуктів для роздачі всьому населенню громади. Мова про купівлю ананасів, печінки тріски, десертів Bonjour, маслин, горошку, кукурудзи та інших продуктів, про придбання яких раніше повідомляв «Антикорупційний вимір». Всього скасовано закупівель на понад 3,5 мільйона гривень. 

Без всякого конкурсу на Одещині будувати укриття за 56 мільйонів буде депутатська фірма — фігурант кримінальних проваджень. Департамент капітального будівництва та дорожного господарства Одеської обласної державної адміністрації Без використання електронної системи закупівель, без відкритого конкурсу, напряму віддав підряд на 56 мільйонів гривень фірмі депутата Одеської облради. Обраний чиновниками підрядник — фігурант кримінальних справ про зловживання владою та розкрадання коштів. 

Педагогічний університет в Одесі заплатить понад 600 тисяч гривень за протипожежну систему. Підрядником призначили фірму «Спецпожсервіс», власниця якої фінансувала партію «Довіряй ділам» та працювала в компанії одеського бізнесмена Владислава Касаткіна, що балотувався до Одеської міськради від партії мера Геннадія Труханова. Фірма-підрядник має майже ідентичну назву з однією з компаній пана Касаткіна. До того ж ця фірма є фігурантом провадження щодо розкрадання бюджетних коштів.    

Усатівська сільська рада на Одещині замовила послуги приватної охоронної фірми для охорони недобудованого дитячого садка «Сонечко» в селі Іллінка. Два з половиною місяці охорони будівлі обійдуться місцевому бюджету в 100 тисяч гривень. Редакція «Антикорупційного виміру» зʼясувала, що наявне кримінальне провадження, за даними якого на реконструкції цього дитсадка було розкрадено понад 3,28 мільйона з бюджету.

Відновлювати дороги в Одесі за майже 28 мільйонів гривень буде депутатська фірма, пов’язана з Трухановим. Комунальне підприємство «Міські дороги» обрало підрядником для відновлення дорожнього покриття товариство з обмеженою відповідальністю «Ростдорстрой». 

Ведеться слідство

В Білгород-Дністровському міськрайонному суді СБУ та НАБУ викрили масштабну корупційну схему з уникнення мобілізації. Мова про мільйони доларів і тисячі справ. Слідство встановило, що за винагороду у 3,5 тисячі доларів судді приймали рішення, які дозволяли чоловікам уникнути призову та виїхати за кордон. Таких випадків нарахували понад тисячу. В НАБУ розповіли про обшуки, а журналісти NGL.media опублікували велике розслідування. 

Поліція розслідує порушення при закупівлі наркотичних лікарських засобів чиновниками Одеської міської ради у КП «Одесфарм». Моніторингом закупівлі встановлено, що серед придбаних лікарських засобів, в тому числі є препарат Фентаналін (Fentanyl). Цей препарат у КП «Одесфарм» купили в ількості 12 000 ампул по 117 грн. Всього заплатили 1 404 000 грн. Однак максимальна вартість вказаного засобу не може перевищувати 17,32 грн за ампулу, таким чином його придбано за ціною майже в 10 разів вищою за ринкову. 

А от у справі громадянина, якого звинувачують у спробі дати хабаря в розмірі 200 тисяч гривень командувачу ОСУВ «Одеса», завершили слідство. Матеріали справи відкрили стороні захисту для ознайомлення. 

Про підозри 

На Одещині ДБР повідомило про підозру працівнику Білгород-Дністровського військкомату. Слідство вважає, що він за гроші допомагав чоловікам уникнути мобілізації.

Тим часом в судах 

Київський районний суд міста Одеси ухвалив рішення відсторонити від посади старшого державного інспектора Відділу державного нагляду (контролю) у Одеській області Державної служби України з безпеки на транспорті. Інспектору інкримінують прийняття пропозиції та одержання службовою особою неправомірної вигоди, вчинене повторно.

Що по резонансним справам

Почався розгляд справи «Краяну» по суті. 10 січня відбулось засідання по суті щодо справи одеського заводу «Краян». До цього підготовчі засідання тривали 2,5 роки. На наступному засіданні, яке заплановане на 17 січня, мають відбутись виступи сторін зі вступними промовами.

ВРП повторно відсторонила від здійснення правосуддя суддю Приморського райсуду Іллю Лонського. У суді триває розгляд справи за обвинуваченням його у корупційному злочині. 

Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір