Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Антикорупційний огляд: Цікаві кейси на Одещині, вироки, кримінальні справи, відомі обличчя та підозрілі закупівлі

Минулого тижня на Одещині відбулося чимало цікавих подій, прямо чи опосередковано пов’язаних з корупцією. Як просуваються резонансні справи, хто вже отримав вирок і які закупівлі виглядають підозріло, а також про співпрацю Одеського нардепа з московським патріархатом — читайте в матеріалі «Антикорупційного виміру». 

9 та 10 років з конфіскацією 

Винесено вирок у корупційній справі. Вищий антикорупційний суд виніс вироки Ренійському міському голові Ігорю Плєхову та колишньому депутату ради Івану Подойлову. Обох визнали винними в отриманні хабаря в особливо великих розмірах. 

17 квітня суд виніс вироки і призначив Ренійському міському голові Ігорю Плєхову покарання у вигляді позбавлення волі на 9 років, а ексдепутату Ренійської міської ради Івану Подойлову позбавлення волі на 10 років. Обох позбавили права обіймати посади в органах місцевого самоврядування та державної влади на три роки, й конфіскували все майно. Вирок ще може бути оскаржений в апеляційній інстанції. Якщо ж апеляція не врятує посадовців, якого майна їх можуть позбавити — читайте в цій новині

В «кращих традиціях» підрядодарування 

Ширяївська селищна рада в Березівському районі Одеської області придбає запчастини для ремонту автівок. Угоду уклали з «улюбленим» продавцем запчастин та мастил цієї селищної ради. Ним виявився ФОП, який є чоловіком чиновниці з Ширяєва. Він балотувався до райради від Опозиційного блоку. Наразі на рахунку ФОПа вже 66 підрядів, які сумарною вартістю наближаються до мільйона бюджетних гривень. З конкуренцією за бюджетні гроші чоловік чиновниці жодного разу не стикнувся. 

Буває й так, що «громадські діячі» чиновникам стають майже як рідні. Так Департамент міського господарства Одеської міської ради уклав дві угоди з капітального ремонту інженерних мереж у двох будинках міста. Загальна вартість робіт склала понад 1,2 мільйона гривень. Підряд віддали фірмі голови громадської ради при Білгород-Дністровської райдержадміністрації. 

Ведеться слідство 

Чиновника з Одещини відправили у СІЗО: звинувачують у розкраданні грошей на відновленні будинку в Сергіївці. Слідчий суддя Білгород-Дністровського міськрайонного суду відправив до слідчого ізолятора  Андрія Дроботенка – директора комунального підприємства зі смт Сергіївка, що на Одещині. Його  підозрюють у розтраті грошей та службовому підробленні під час відновлення житлового будинку  пошкодженого російською ракетою.

Заступнику голови Фонтанської сільради на Одещині повідомили про підозру у вимаганні та отриманні хабаря. Його затримали у кабінеті під час передачі частини коштів, які мали б слугувати винагородою за визнання громадянина непридатним до військової служби. 

В Одесі на хабарі затримали посадовицю комунального підприємства «Одеський обласний центр психічного здоров’я» Одеської облради. Слідство вважає, що вона брала гроші з громадян за оформлення їхнім рідним інвалідності.

На Одещині за підозрою у хабарництві затримали начальника митного посту ДМС. Слідство підозрює, що він разом зі своїми підлеглими, також посадовцями Державної митної служби, а також митним брокером організували незаконну схему й «обклали даниною» імпортерів. 

Поліція має розпочати також розслідування щодо дій очільників порту в місті Рені. Керівництво Ренійського порту не дозволило аудиторам перевірити закупівлі на 14 мільйонів. Оскільки Ренійська філія ДП «Адміністрація морських портів України» не допустила інспекторів Державної аудиторської служби на територію Ренійського порту для перевірки закупівель, аудитори звернулись до Національної поліції.

Декого ще не судять, але розслідування вже добігло логічного кінця. ДБР завершило розслідування стосовно колишнього одеського воєнкома Євгена Борисова. Його звинувачують у незаконному збагаченні на посаді очільника Одеського обласного ТЦК на 150 мільйонів гривень. Наразі стороні захисту відкрили доступ до матеріалів. 

Про тих, кого вже судять 

В Приморському районному суді Одеси почали судити Месхі Мамуку – директора ТОВ «А-Про-Груп». Його звинувачують у службовому підробленні та розкраданні грошей на ремонті укриття в будівлі «Видавництва «Чорноморʼя». Слідчі зʼясували, що обвинувачуваний вписав неправдиву інформацію в документи щодо обсягів виконаних робіт за грудень 2022 року. В них було завищено обсяг робіт з демонтажу, а також ремонту стін, стелі та підлоги. Через це Управління облради з майнових відносин перерахувало фірмі «А-Про-Груп» гроші за роботи, які та не проводила. У вересні 2023 року чиновники підписали нову угоду з фірмою, збільшивши вартість ремонту.

Перед судом постануть депутат з Одещини, його дружина й ще троє осіб: обвинувачують у привласненні майна на 25 мільйонів. До суду передали обвинувальний акт стосовно депутата Одеської обласної ради та чотирьох громадян. Їх підозрюють у фальсифікації документів, шахрайському заволодінні державним майном, службовому підробленні, а також легалізації майна. Йдеться про рейдерське захоплення землі та приміщень АТ «Укрпошта» поблизу прибережної захисної смуги в селищі Затока та відчуження сільгосппризначення загальною площею майже 280 гектарів. 

До суду передали справу щодо колишнього начальника Державної екологічної інспекції Південно-Західного округу. Експосадовця підозрюють у службовій недбалості, через яку держава втратила майно вартістю 600 тисяч гривень. Експосадовця звинувачують у тому, що він недогледів швидкісний катер за 600 тисяч гривень. 

Духовенство «з душком»  

Народний депутат з Одеси Артем Дмитрук спілкувався зі священником Московського патріархату, який підозрюється у 5 злочинах проти української державності. Про спілкування журналістам стало відомо з листування священника. Про що нардеп з Одеси домовлявся з ймовірним агентом російських спецслужб читайте тут

Одещина серед лідерів за кількістю зареєстрованих корупціонерів

Аналітична платформа «Опендатабот» оприлюднила інфографіку за даними Реєстру корупціонерів за 2023 рік. Це — зібрана й розподілена по регіонах інформація про посадовців, щодо яких зафіксували факти корупції. Лідерами стали Львівська та Київська області. Зразу за ними — Одеська область

І знову в ТОП

Державна аудиторська служба опублікувала список 10 найдорожчих закупівель за минулий тиждень, які стосуються відновлення цивільних об’єктів, що зазнали пошкоджень внаслідок російських атак. Одеська закупівля опинилась на восьмому місці.

Що там в деклараціях? 

Журналісти проаналізували декларації Ганни Позднякової, очільниці КП «Теплопостачання міста Одеси». Чиновниця задекларувала нову автівку за майже два мільйони гривень та нерухомість матері в дорогому одеському житловому комплексі. 

Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »
Більше публікацій Щотижневий огляд новинБільше публікацій Щотижневий огляд новин »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір