Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Антикорупційний огляд: Події першого тижня жовтня на Одещині

Перший тиждень жовтня був насиченим на події, пов’язані з корупцією та боротьбою з нею. Чиновники без конкурсів віддавали мільйонні підряди «кому треба», правоохоронці ловили хабарників, суди обирали собі голів та запобіжні заходи затриманим. Серед затриманих, до речі, також траплялися судді.  

Цифра тижня для Одеської області – 26,6 млрд грн. Саме на таку суму у 2023 році уклали угод за бюджетний кошт. В топах найбільших витрат – безкінечні ремонти. Левову частину коштів отримує близька до одеської влади компанія «Ростдорстрой». При цьому компанія може бути пов’язана із російським бізнесменом Олександром Жуковим. Половина підписаних договорів за кошти платників податків пройшла по неконкурентній процедурі. Тобто замовники обрали підрядників на власний розсуд.

Роздача підрядів в «недобрі руки» 

Найбільш резонансною подією можна назвати витівку Фонтанської сільської ради. Чиновники віддали підряд з будівництва проспекту за 6,82 мільйона гривень фірмі бізнесмена, який потрапив під персональні санкції РНБО, а до цього був позбавлений громадянства. 

Без конкурсу контракт отримала фірма Араїка Амірханяна, якого у 2019 році затримували за підозрою у фінансуванні підготовки повалення конституційного ладу. СБУ оголосила Амірханяна в розшук. Це той самий бізнесмен, що полюбляв вриватися з групами озброєних чоловіків до державних органів. З невідомих причин у Фонтанській сільраді вирішили, що більше ремонтувати проспект нема кому. 

Чиновники Департаменту капітального будівництва Одеської обласної адміністрації не відстають від колег. Вони без проведення тендеру віддали підряд фірмі повʼязаній з колишнім депутатом Одеської облради Ігорем Єрьоменком, якого у 2019 році затримали за корупцію. 

Крім того, відділ з питань утримання комунального майна Дачненської сільської ради в Одеській області віддав фірмі ексдепутата 15-мільйонний контракт на ремонт дороги.

Справи судові 

В Суворовському районному суді Одеси обрали голову. Тут теж не обійшлося без «цікавинок». Новий очільник, Віктор Позняк, замішаний у багатьох скандалах не лише корупційного характеру.  

Тимчасовому голові Комінтернівського райсуду, якого 29 вересня затримали на отриманні 1300 доларів хабаря, повідомили про підозру. А потім йому обрали запобіжний захід – 1 мільйон гривень застави та носіння електронного браслета. 

А от колишньому заступнику голови Одеської обласної військової адміністрації Олегу Муратову Вищий антикорупційний суд, навпаки, зменшив заставу у справі про розтрату бюджетних коштів. Застава «подешевшала» на мільйон гривень.  

Ще одна новина з Вищого антикорупційного суду – ухвалене рішення про примусове доставлення на засідання депутата Ренійської міської ради Одеської області Івана Пойдолова, обвинувачуваного у хабарництві. 

Справу щодо інспектора Одеської митниці, обвинувачуваного в хабарництві, передали до суду. За версією слідства, митник вимагав у громадян хабарі за безперешкодний ввіз в Україну невеликих партій смартфонів відомої марки.

«Улов» правоохоронців

Всі затримання, про які повідомляли цього тижня пресслужби правоохоронних органів, пов’язані з військовою службою та ухилянням від неї. 

Так, на Одещині затримали прикордонника, який за 10 тисяч доларів допомагав військовозобов’язаним покинути країну, а також громадянина який за 11 тисяч доларів забезпечував трансфер військовозобов’язаних до Румунії через Молдову.

В Одеському районному військкоматі ДБР викрили військовослужбовця та посадовицю сільради, які за гроші допомагали місцевим депутатам та їх близькому колу зніматись з військового обліку. Слідство вважає, що підозрювані допомогли уникнути призову мінімум 10 особам – депутатам та членам їхніх родин. 

Командиру військового підрозділу був затриманий на хабарі у 8 тисяч гривень. Він, на думку слідчих, обіцяв перевести бійця до спеціального угрупування. В спецугрупуванні боєць хотів отримувати більше зарплату. 

Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір