Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Антикорупційний огляд: Що відбувалося на Одещині в середині листопада

Протягом тижня редакція«Антикорупційного виміру» провела моніторинг публічних закупівель та судового реєстру, стежила за просуванням корупційних справ та повідомленнями правоохоронців. Пропонуємо вашій увазі стислий огляд матеріалів.

Що по закупівлях

Найбільшим розчаруванням тижня можна назвати те, що служба відновлення та розвитку інфраструктури заплатить понад 2,8 мільйона гривень фірмі, яка фігурує у цілій низці кримінальних проваджень щодо розкрадання бюджетних коштів під час ремонтних та будівельних робіт на Одещині. Фірма «Технаглядбуд» значиться в матеріалах найскандальніших розслідувань про розкрадання. Що спонукало чиновників віддати контракт без конкурсу саме цьому підряднику — невідомо. 

Два мобільні телефони загальною вартістю понад 54 тисячі гривень придбало ДП «Одеський центр стандартизації, метрології та сертифікації» Мінекономіки. Цікаво, що моделі смартфонів, придбаних за бюджетні кошти, давно немає в продажу. До того ж вартість цих смартфонів була суттєво нижчою в той час, коли вони в продажі були.

Минулого тижня також стало відомо, що обвинувачуваний в привласненні 21,36 мільйона гривень на будівництві причалів та днопоглиблення в порту Олексій Лагуткін отримав підряд з ремонту підвалу школи в селі Фонтанка. Фірму, якій чиновники Фонтанської сільради без проведення торгів віддали контракт на 1,42 мільйона гривень, Лагуткін купив два тижні тому.

З’ясувалося, шо Вищий антикорсуд закрив частину кримінального провадження у справі про збитки державному підприємству «Адміністрація морських портів України» через строки давності. Саме в цій частині фігурує директор ТОВ «ЛІГОС УА» Олексій Лагуткін.

До того ж минулого тижня фігуранта кримінальної справи обрали підрядником для ремонту податкової за майже 17 мільйонів, а підряд з встановлення дорожніх знаків без конкурсу віддали фірмі депутата. 

Дивні дива 

Цікавий випадок виявила редакція за результатами моніторингу судових рішень. Правоохоронець з’ясував, що посадові особи в одній з лікарень, придбавши у підприємця обладнання не завантажили на портал Прозорро звіти про виконання договорів. Все б нічого, та з’ясував він це ще у 2020 році. Понад три роки поліціянт «виконував великий обсяг слідчих дій», але так і не зміг зрушити з місця. Він не дізнався навіть, чи отримала лікарня обладнання. Тож звернувся до суду для подовження строків розслідування. Суд дозволив дорозслідувати, як не завантаження звіту спричинило важкі наслідки ще пів року.    

Тим часом один з активістів Одещини, здається, неправильно зрозумів, як працює боротьба з корупцією. І спробував отримати хабаря від посадовця. Принаймні, так вважають правоохоронці. Вони переконали суд відправити активіста під цілодобовий домашній арешт на два місяці. 

Відкати ніхто не скасовував 

Чиновницю міськради на Одещині судитимуть за «відкати» з підрядників. Підозрювана раніше була депутатом сьомого скликання Одеської районної ради. На посаді керівниці управління Чорноморської міськради вона відповідала за укладення договорів на  підряд з монтажу систем вентиляції, а також обслуговування теплових мереж. Слідство вважає, що змовившись з підрядником, чиновниця отримувала від нього «відкати» у вигляді 10% від вартості виконаних робіт. 

Що там по резонансним справам 

Завершилось слідство щодо депутата Одеської облради, звинуваченого у розкраданні 6 мільйонів. Мова про розслідування щодо чинного депутата Одеської облради Миколи Дерев’янка та ймовірного зловживання службовим становищем на встановленні вуличного освітлення в області, яке принесло збитки бюджету на 6 мільйонів гривень. Наразі матеріали справи відкрили стороні захисту для ознайомлення. Далі її розглянуть у суді. 

Київський апеляційний суд залишив під вартою одеського воєнкома Євгена Борисова, якого підозрюють у незаконному збагаченні. Розслідування щодо нього триває. 

Спеціалізована антикорупційна прокуратура завершила розслідування у справі злочинної організації в Одесі, в якій фігурують бізнесмени та посадовці міської ради. Мова про справу Кауфмана та Грановського. Зараз детективами НАБУ за дорученням прокурора САП відкрито матеріали справи стороні захисту для ознайомлення.

Вперше

Вища рада правосуддя звернулась із заявою до Приморського райсуду Одеси з приводу корупції серед суддів. Заяву розіслали й іншим судам. В тексті закликати утримуватись від корупції й не плямувати суддівський авторитет. Приводом до цього звернення послужило кримінальне провадження проти судді Приморського райсуду Іллі Лонського. Така заява, написана для конкретного суду, у практиці ВРП вперше. 

І про ухилянтів 

Одеситці повідомили про підозру в організації схеми переправлення за кордон військовозобов’язаних чоловіків. Слідчі вважають, що підозрювана шукала жінок з інвалідністю для ухилянтів, і організовувала для них термінову процедуру укладання шлюбу. Надалі новоспечений наречений збирався виїхати за кордон як супроводжуючий особи з інвалідністю.

На трасі Одеса-Київ затримали одесита, якого підозрюють в організації схеми ухилення від мобілізації. Йому також повідомили про підозру. 

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір