Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Антикорупційний огляд: Що відбувалося в Одесі та області протягом тижня

Тиждень на Одещині був насиченим подіями, так чи інакше пов’язаними з корупцією і боротьбою з нею. «Схематозники» намагалися вивозити ухилянтів, один скандальний суддя пішов у відставку, а іншого відсторонили через підозри у корупції, посадовці отримували підозри, правоохоронці затримували ймовірних хабарників, Чорноморська міська рада «відгавкувалась» на розслідування «Антикорупційного виміру», але не довго.   

Чверть мільярда постачальнику з виробництвом в росії

Минулого тижня було опубліковане розслідування «Антикорупційного виміру» про закупівлю чиновниками Чорноморської міської ради комплектуючих у фірми, яка пишається локалізацією виробництва в росії. Мова про комунальне підприємство «Чорноморськводоканал», яке хоче придбати два затвори для трубопроводів за понад 3,17 мільйона гривень. Замовити їх комунальники хочуть у компанії ТОВ «Будінвесткомпані», що поставляє продукцію фірми «Hawle». Всього українські чиновники закупилися в ТОВ «Будінвесткомпані» вже на чверть мільярда гривень.

Нібито австрійський холдинг «Hawle» пишається тим, що є першою і єдиною європейською компанією, яка локалізувала виробництво в росії. Після публікації матеріалу на сторінці «Антикорупційного виміру» у фейсбуці з’явився коментар від імені сторінки Чорноморської міської ради. 

«А ви доведіть, що це порушення», — зухвало написали чиновники. Однак чомусь їхньої зухвалості вистачило не на довго і вони свій коментар видалили. 

Розслідування було не єдиним матеріалом тижня, пов’язаним з Чорноморською міською радою. Також «Антикорупційний вимір» повідомляв, що слідчі перевірять, чи не привласнив підрядник гроші на ремонті будинку в місті Чорноморськ Одеської області. Приводом для розслідування стало те, що за два роки договори на ремонт будинку за адресою проспект Миру, 1 укладали двічі. Один з ремонтів стосувався виключно покрівлі, а інший був капітальним і міг також передбачати вже виконані й оплачені роботи з ремонту покрівлі.

Інші підозрілі закупівлі 

Управління капітального будівництва Одеської міської ради посеред війни вирішило витратити майже 100 мільйонів гривень на ремонт ліцею. Роботи виконуватиме компанія колишнього начальника відділу ЖКХ Овідіопольської районної державної адміністрації. Конкурентів на торгах у нього не було, а тому зекономити на тендері чиновникам вдалося аж цілу 1 гривню. 

Крім того, будівництво дитсадка за 143 мільйони без аукціону віддали фігуранту справи табору «Вікторія». Управління капітального будівництва Одеської міськради без аукціону визначило підрядника для будівництва дитсадка на вулиці Пестеля, 4. Ним стало приватне підприємство «Моноліт», яке фігурує в кримінальних провадженнях щодо розкрадання коштів. Зокрема фірма є фігурантом сумнозвісної справи щодо пожежі в таборі «Вікторія».  

Цікаве затримання 

В селищі міського типу Маяки під Одесою на хабарі затримали інспектора Управління авіації та поліції на воді Національної поліції. За даними джерел «Антикорупційного виміру» йдеться про затримання підполковника поліції Віталія Зелінського на хабарі в 100 тисяч гривень. Пресслужби правоохоронних органів про затримання ще не повідомляли. 

Що по онкодиспансеру 

Продовження отримала справа про здачу в оренду корпусів одеського онкодиспансеру. Нагадаємо, ТОВ «БМТ Україна», яке отримало на 49 років корпуси Одеського онкодиспансеру, через суд вимагало визнати дійсними договори оренди. Однак з якихось причин фірма вирішила відкликати позов. Можливо це рішення обумовлене тим, що Одеська прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом передачі корпусів онкодиспансеру в оренду за заниженою вартістю. 

Кримінальні справи 

Одеська поліція розслідує привласнення 729 409 гривень компанією, що здійснювала роботи з благоустрою ділянки пляжу «Лузанівка», з дообладнанням засобами для безперешкодного доступу осіб з інвалідністю та інших мало мобільних груп населення. А ФОПу, який здійснював технічний нагляд інкримінують службову недбалість. 

Тим часом ДБР розслідує справу щодо закриття кримінального провадження стосовно зґвалтування за хабар, а поліція підозрює ДБР в намірі знищити матеріали цього розслідування. З матеріалів судових постанов стає зрозуміло, що ведеться слідство проти групи осіб, яка користуючись службовим становищем незаконно закрила справу про зґвалтування та «вплинула» на одеського лікаря, щоб він вніс до медичної довідки неправдиві дані. Водночас одеська поліція занепокоєна тим, що службові особи в Миколаєві можуть знищити докази проти ймовірних корупціонерів. 

Посадовиці сільської ради у Білгород-Дністровському районі повідомили про підозру у службовій недбалості. Не проконтролювавши виконані роботи щодо ремонту укриття, чиновниця підписала акти, чим принесла збитки державі на 700 тисяч гривень.

Про підозру повідомили директору підрядної організації, що ремонтувала укриття в Одесі. Бізнесмену інкримінують заволодіння бюджетними коштами. Слідчі вважають, що підрядник «домалював» робіт та матеріалів на 160 тисяч гривень.  

Болградська прокуратура Одеської області подала позовну заяву щодо керівника ПрАТ «Пересувна механізована колона-15» «Дунайводбуд». Прокурори вимагають відшкодування матеріальної шкоди, завданої кримінальним правопорушенням. Йдеться про справу про розкрадання бюджетних коштів та службове підроблення.

Судді і доброчесність 

Вища рада правосуддя тимчасово відсторонила суддю Комінтернівського районного суду Одеської області Павла Доброва від здійснення правосуддя. Його підозрюють в «проханні» надати неправомірну вигоду. 

А от Віктора Попревича звільнили з посади судді Приморського районного суду міста Одеси за його власною заявою. Раніше Громадська рада доброчесності визнала Попревича таким, що не відповідає критеріям доброчесності та професійної етики. 

Крім того, минулого тижня повідомлялося, що до суду передали справу Державного інспектора одного з постів Одеської митниці. Його звинувачують в вимаганні та отриманні хабаря від громадянина, який ввозив готівку в Україну.

Схеми з ухилянтами  

СБУ на Одещині затримала осіб, яких вважають членами міжнародного злочинного угрупування. Троє спільників організували схему перетину кордону в обхід пунктів пропуску. Підозрювані, вважає слідство, пропонували чоловікам призовного віку за 7 тисяч доларів виїхати в одну з Європейських країн через так зване Придністров’я. 

Також Служба безпеки України викрила схему ухилення від мобілізації та незаконного виїзду за кордону, яка діяла в кількох регіонах, зокрема в Одеській області. Підозрюють в організації схеми колишнього заступника голови Служби судової охорони.

Одеська прокуратура викрила трьох одеситів в організації схеми переправлення чоловіків призовного віку за кордон. Серед них – священник Української православної церкви Московського патріархату та приватний лікар. Священник одеського храму УПЦ МП шукав «клієнтів», приватний лікар організовував їм довідки з фальшивими діагнозами та захворюваннями. Третій спільник безпосередньо займався переправленням чоловіків за кордон, вважають правоохоронці.

Окрім того, прокуратура повідомила про підозру одеситу та двом іноземцям в незаконному переправленні чоловіків через держкордон. За версією слідства, використовуючи автомобілі «швидкої» вони допомагали призовникам покинути країну і таким чином уникнути мобілізації. 

Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір