Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Антикорупційний огляд: Що відбувалося протягом тижня на Одещині

Протягом 20-25 листопада «Антикорупційний вимір» повідомляв про сумнівні закупівлі чиновників на Одещині, розслідування корупційних справ та розгляд резонансних справ у судах. Про все, що ви могли пропустити протягом минулого тижня, читайте в цьому огляді. 

Закупівлі у фігурантів кримінальних справ та фірм посадовців 

Посадовці Чорноморської селищної ради під Одесою без тендеру закупили послуги з ремонту житлових об’єктів, пошкоджених внаслідок збройної агресії. На заміну вікон та дверей витратять понад 896 тисяч гривень. Підряд віддали підприємцю, який фігурує в кримінальному провадженні про розкрадання бюджетних грошей.

Освітяни Київського району Одеси без проведення відкритих торгів довірили ремонти укриттів в дитячих садках фігуранту щонайменше пʼяти кримінальних проваджень про розкрадання бюджетних коштів. 

Крім того, центральна лікарня Ізмаїла обрала підрядника для ремонту запасного входу. Ним стала фірма, що належить місцевому депутату. 

Зауважимо, що Одеська ОВА скасувала кілька недоречних під час війни тендерів. Тендери скасували під час засідання робочої групи «Прозорість та підзвітність». Йдеться про закупівлі програмного забезпечення, робіт з реконструкцій стадіону та ремонтів доріг. До прикладу, серед цих тендерів зустрічається звукова апаратура за півмільйона, придбання плитки, лавок, дерев. 

Ведеться слідство 

Правоохоронці розслідують ймовірне привласнення коштів під час будівництва амбулаторії загальної практики сімейної медицини по вул. Спортивній, 4 в с. Молодіжне Овідіопольського району. Як свідчать дані ухвали Київського районного суду, правоохоронці цікавляться угодою між Управлінням капітального будівництва Одеської обласної державної адміністрації та ТОВ «Веста Девелоп». Мова про закупівлю, здійснену навесні 2020 року.  

Також правоохоронці зацікавилися капітальним ремонтом водогону в смт Петрівка по вулиці Лядова Іванівського. Підозрюють, що мала місце розтрата бюджетних коштів службовими особами та підрядником. 

Тим часом чоловікові, який намагався підкупити командувача оперативно-стратегічного угруповання військ «Одеса», отримав підозру від САП та НАБУ. За версією слідчих, він намагався дати хабаря в розмірі 200 тисяч гривень. Гроші пропонував за видачу окремого розпорядження для отримання дозволу на вилов біоресурсів у забороненій прикордонній зоні. 

На вимогу слідчих бухгалтерку Управління освіти Маразліївської сільської ради на Одещині відсторонили від займаної посади. Її обвинувачують у службовій недбалості, через закупівлю генераторів для «пунктів незламності» за завищеною вартістю.

А от СБУ викрила схему ухилення від мобілізації. Підозрювані пропонували чоловікам призовного віку виїхати з України під виглядом «важкохворих», а діагноз підтвердити фальшивими довідками. Зауважимо, що минулого тижня СБУ в Одесі також розкрила ще одну схему незаконного виїзду ухилянтів за кордон. Покинути країну їм вдавалось завдяки підробленим документам та перевезенню в кабіні фури. Організував схему директор кадрової агенції.

Тим часом поки ведеться слідство ексдепутат Ренійської міської ради Одеської області Іван Пойдолов втік за кордон. Тож в дохід держави стягнули понад 1,8 мільйона гривень, внесені як застава за нього. Його разом з міським головою Рені Ігорем Плєховим підозрюють у вимаганні хабаря від громадянина за передачу йому в оренду земельної ділянки комунальної власності площею 2,5 гектара. Подойлова оголосили в міжнародний розшук. 

Прокурор САП повідомив, що адвокати Кауфмана у справі про заволодіння аеропортом «Одеса» затягують слідство. Водночас Апеляційна палата ВАКС задовольнила скаргу прокурора САП на рішення слідчого судді, за яким Борису Кауфману 26 жовтня зменшили суму застави на 75 мільйонів гривень та випустили з-під варти. Тепер сума застави складає 180 мільйонів гривень, а на фігуранта поклали низку обов’язків.

Справи судові 

Прокуратура оскаржує виправдальний вирок Наталії Крупиці та Галіба Асадова у корупційній справі. До Одеського апеляційного суду надійшла апеляційна скарга прокурора Приморської окружної прокуратури на вирок Приморського районного суду стосовно цих осіб. Нагадаємо, Приморський суд Одеси виправдав обвинувачувану в розкраданні бюджетних коштів та службовому підробленні очільницю Фонтанської селищної ради Наталію Крупицю, а також підприємця, якого правоохоронці вважали її спільником. Справу «розтягнули» на 10 років.

До суду направили обвинувачення стосовно колишнього голови районної ради на Одещині. Йому інкримінують незаконне заволодіння державним майном на суму майже 2,7 мільйона гривень. Посадовець, як повідомили правоохоронці, обманом заволодів катером. 

Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір