Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Антикорупційний огляд: Найцікавіші події минулого тижня на Одещині

Тиждень, що минув, був дуже насиченим подіями, які пов’язані з корупцією та боротьбою з нею. Що нового у правоохоронців, як просуваються розгляди справ у судах, що цікавого в чиновницьких деклараціях, а також про справжні сенсації, що не привернули належної уваги — читайте в цьому матеріалі. 

Сенсація, сенсація 

Мало уваги привернула новина від Держаудитслужби про те, що на ремонті за бюджетний кошт та передачі приватній структурі об’єктів «Одесводоканалу» громада втратила близько 708 мільйонів гривень. Насправді аудитори нарешті звернули увагу на те, про що багато років писали журналісти-розслідувачі. Не пройшло, як то кажуть, і 20 років. Проте, краще пізно, ніж ніколи. 

Розваги коштом громадян  

Працівники управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Одеській області заплатили за щось спа-готелю у Грибівці. Які послуги і кому саме надав 5-зірковий готель на 30 тисяч гривень — невідомо. Одеське міське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування наразі у стадії припинення і на запити не відповідає. 

Подарував рф раритетні автівки

Колишньому депутату Одеської міської ради заочно повідомили про підозру у пособництві державі-агресору. ЗМІ повідомляють, що йдеться про бізнесмена Руслана Тарпана. За інформацією прокуратури, ексдепутат співпрацював з федеральною службою охорони рф. Зокрема він передав колекцію з восьми раритетних автомобілів для виставки у Москві. Отримав від рф подяку. 

Мерська зарплата підросла 

На сесії Одеської міської ради 24 квітня депутати підтримали рішення про підвищення зарплати очільнику міськради Геннадію Труханову. Тепер щомісячно мер отримуватиме 50% надбавки від окладу та 120% премії. Також одну середню зарплату раз на рік Труханову видаватимуть на оздоровлення під час відпустки. Депутати підтримали й рішення, яким дозволили меру преміювати своїх заступників та секретаря міської ради. Сума має складати не більше 120% від посадового окладу. 

Антимонопольний комітет має підозри щодо «Теплопостачання міста Одеси» 

Південне відділення Антимонопольного комітету розглянуло скарги від фізичних осіб й встановило, що КП «Теплопостачання міста Одеси», користуючись монополістичним становищем на ринку, стягувало плату зі споживачів без врахування показників лічильників. Тож споживачі могли переплатити за тепло, яке вони не отримували.  

Відновлення, що привернуло увагу правоохоронців 

На територію Одещини з початку повномасштабного вторгнення, з найперших днів і до сьогодні, регулярно «прилітає». В результаті обстрілів руйнування зазнають житлові будинки, промислові об’єкти, інфраструктура. Тож чималі кошти доводиться витрачати на відновлення.

Деякі кейси з відновлення постраждалих внаслідок війни об’єктів вже привернули увагу правоохоронців. Розпочато низку кримінальних проваджень. Редакція «Антикорупційного виміру» з’ясувала подробиці кількох таких справ та запитала в експертів, якими є перспективи у цих справах. 

Про п’ять таких кейсів читайте в цьому матеріалі. Також пропонуємо вашій увазі окремий матеріал щодо розбору завалів на Митній площі

Ведеться слідство 

Поліція розслідує справу щодо чиновників Управління капітального будівництва Одеської міської ради. Правоохоронці вважають, що з початку широкомасштабного вторгнення чиновники Управління перестали проводити відкриті торги натомість користуючись спрощеною процедурою закупівель роздавали підряди підконтрольним фірмам.

Крім того, правоохоронці відкрили провадження і перевіряють закупівлю деревини за майже вдвічі завищеними цінами. Як свідчать дані судової ухвали у справі, провадження відкрили за заявою журналіста. 

Розслідування завершене 

НАБУ завершило розслідування у справі розкрадання 32 суден «Українського Дунайського пароплавства» («УДП»). Нагадаємо, у злочині підозрюють 2 колишніх депутатів Одеської облради, ексголову правління ПрАТ «УДП» та 3 працівників підконтрольних депутатам юридичних осіб. Наразі стороні захисту відкрили матеріали для ознайомлення. 

Затримання хабарників 

Підозру у зловживанні впливом отримав інспектор патрульної поліції на Одещині. Слідство встановило, що за 3,5 тисячі доларів він обіцяв «відмазати» правопорушника від відповідальності за водіння напідпитку.

Також в Одесі начальнику кінологічного відділення прикордонного загону Держприкордонслужби повідомили про підозру в отриманні хабаря. Слідство вважає, що 9 тисяч доларів прикордонник вимагав у знайомого за пришвидшення отримання групи інвалідності для його матері. 

Що там в закупівлях 

«Адміністрація морських портів» в Одесі замовила роботи з реконструкції другої черги транспортної естакади на Митній площі за майже 49 мільйонів гривень. Переможцем стало ТОВ «Група компаній «Автострада», яке обійшло улюбленця чиновників, фірму «Автомагістраль-Південь».

Цікавинки в деклараціях 

З декларації заступника голови Одеської ОВА Сергія Кропиви журналісти дізнались, що у дружини чиновника з’явився новенький Mercedes-Benz GLE-Class 2023 року випуску за майже 5 мільйонів гривень.

А от дружина Олега Совіка, керівника комунального підприємства «Міськзелентрест» Одеської міської ради, за короткий період у 2023 році отримала у подарунок дві квартири в Одесі загальною вартістю у 2 мільйони гривень. 

Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »
Більше публікацій Щотижневий огляд новинБільше публікацій Щотижневий огляд новин »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір