Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Антикорупційний огляд: Третій тиждень жовтня на Одещині багатий на події

Третій тиждень жовтня в Одеській області виявився дуже багатим на події, пов’язані з корупцією. Зокрема, потішили новинами про боротьбу з корупцією правоохоронці та суди. 

Новини з судів 

Так, слідчий суддя Київського районного суду Одеси відсторонив від посади військового, який за 8 тисяч гривень обіцяв колезі продовжити відрядження для отримання виплат по 30 тисяч гривень.

Суворовський суд міста Одеси затвердив угоду між прокуратурою та митником, якого Державне бюро розслідувань викрило на систематичному хабарництві. Митник вирішив зізнатися в отриманні щонайменше трьох хабарів, чим помʼякшив собі покарання. Шкода, що сума штрафу виявилася меншою за отриманий хабар. 

Київський районний суд міста Одеси відправив під варту військовослужбовця, підозрюваного в отриманні хабаря в 1 мільйон гривень. 

Начальницю управління соціального захисту та охорони здоров`я Нерубайської сільської ради суд відправив під домашній арешт до 5 грудня 2023 року. Також жінку зобов’язали носити електронний браслет. 

Приморський районний суд міста Одеси відмовив у затвердженні угоди про визнання винуватості між прокурором та службовою особою, обвинувачуваною у хабарництві. Мова йде про отримання хабаря за позитивний бал при складанні вступних випробувань до «Фахового коледжу морського транспорту» Національного університету «Одеська морська академія» та подальший безперешкодний вступ на бюджетну форму навчання. 

ВАКС призначив заставу одному з підозрюваних у справі про заволодіння аеропортом «Одеса». Йдеться про колишнього директора спільно створеного ТОВ «Міжнародний аеропорт Одеса». Також ВАКС наклав арешт на «Міжнародний аеропорт «Одеса» з позбавленням права на відчуження та розпорядження його майном. 

Проте, не всі новини з судів добрі. Приморський суд Одеси виправдав обвинувачувану в розкраданні бюджетних коштів та службовому підробленні очільницю Фонтанської селищної ради Наталію Крупицю, а також підприємця, якого правоохоронці вважали її спільником. При цьому, замішаного в цій справі інженера з технагляду Романа Турбіша вже давно притягли до відповідальності. Він визнав свою провину та пішов на угоду зі слідством, його засудили на два роки позбавлення волі та позбавили права займатися діяльністю з технічного нагляду на один рік.

Новини від правоохоронців 

Тим часом НАЗК виявило, що начальник Малиновського центру комплектування міста Одеси В’ячеслав Кушнеров на своїй посаді незаконно збагатився на майже 47 мільйонів гривень.

А в Южному відкрили справу про зловживання чиновників на ремонті дитячого садка. Слідчі виявили, що посадовці заплатили ФОПу за ремонт в ясел-садка, який не було виконано. 

Також цього тижня в Одесі затримали містянина, який, як вважають правоохоронці, за гроші пропонував чоловікам оформити їхнім дружинам фейкову інвалідність. Надалі це давало змогу уникнути мобілізації та виїхати за кордон. 

Слідчі Одеської поліції розслідують справу щодо можливого службового підроблення документів підприємцем з метою заволодіння бюджетними грошима. Чиновники Управління освіти, культури, молоді та спорту Великодальницької сільської ради підписали з підприємцем низку договорів, виконати які у вказаний строк неможливо. 

До того ж правоохоронців зацікавила фірма, яка багато років обслуговує та ремонтує газові системи для бюджетних установ. Слідчі виявили факти, що можуть свідчити про завищення вартості робіт та службове підроблення під час ремонту газової котельні в Одеській області.

Ганьба тижня 

Національне антикорупційне бюро відсторонило від виконання обов’язків Володимира Деуліна, директора Одеського територіального управління НАБУ. Це сталось після оприлюднення в мережі кадрів зі святкування Дня юриста в Одеській юридичній академії. На святі Деулін отримав нагороду від ректора академії Сергія Ківалова, який є фігурантом справ НАБУ про підкуп суддів. 

Звільнення зі скандалом 

Голова Одеської обласної військової адміністрації Олег Кіпер звільнив керівницю обласного центру екстреної медичної допомоги Ірину Парамонову. Серед порушень в центрі екстреної допомоги виявили завищені зарплати керівного складу – 150 тисяч гривень на місяць у директора та юристів.

Що там закупівлі 

Одеська мерія вдруге спробує купити човнів на понад 28 мільйонів — першій спробі перешкодила Держаудитслужба. 

Управління капітального будівництва Одеської міськради оголосило тендер на ремонтно-реставраційні роботи пам’ятки архітектури – будинку Руссова. За протиаварійні роботи та відновлення фасадів мерія заплатить понад 8 мільйонів гривень. 

В теруправління ДБР і місті Миколаїв планують відремонтувати другий та третій поверх будівлі Державного бюро розслідувань, розташованої в Одесі. Ремонт майже за 10 мільйонів гривень планують зробити за місяць. 

Департамент муніципальної безпеки Одеської міської ради визначився з постачальником форменого одягу. Підряд на суму 6 345 000 гривень віддають фірмі ПП ВКФ Весна-Ділогія. Ця швейна фабрика вже багато років «обшиває» силові структури, але встигла втрапити в справу про створення терористичної групи чи терористичної організації.   

Редакція «Антикорупційного виміру» з’ясувала, що чиновники Подільської міськради «занадто сильно полюбили» підприємицю — родичку свого мера. Після того, як Олег Албанський «посунув» з посади «вічного» міського голову Подільська Анатолія Іванова, заробітки його родички стали зростати з неймовірною швидкістю. І все б нічого, але свої статки вона заробляє на бюджеті. Якщо раніше Олег Албанський як депутат отримував підряди досить скромні, то тепер його родичка лише за рік заробляє на платниках податків більше, ніж той за пʼять років. 

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір