Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Антикорупційний огляд Миколаївщини: Підряд для підозрілої компанії, зростання вартості навчання поліцейських та декларації керівництва області

Потягом минулого тижня «Антикорупційний вимір» з’ясував, скільки коштує навчання миколаївських поліцейських і дослідив, як у Миколаївській області чиновники підписали угоду на розробку проєкту капітального ремонту дороги із компанією, що заснував фігурант розслідування про «конверт-центри». Також ми проаналізували декларації керівництва Миколаївської ОДА за 2022 рік.   

Крім того, багато цікавого повідомили минулого тижня пресслужби правоохоронних органів. Зокрема колишню спеціалістку районного відділу Державної виконавчої служби у Миколаївській області визнали винною у підробці документів та привласненні коштів. Жінка отримала 7 років з конфіскацією майна

До суду передали справу щодо заволодіння 1,2 мільйонами гривень бюджетних коштів. У злочині підозрюють колишню головну бухгалтерку управління Первомайської міської ради, що на Миколаївщині. 

Також На Миколаївщині затримали 5 осіб, серед яких керівниця благодійного фонду і посадовиця лікарні. Їх підозрюють у незаконному переправленні ухилянтів за кордон.

На прокурора Миколаївської окружної прокуратури наклали дисциплінарне стягнення. Станіслав Білецький  вчасно не передав до суду обвинувальний акт, через що закрили кримінальне провадження. Скаргу на прокурора подав його керівник. 

Суд скасував договір на ремонт дороги за 1,6 мільйона на Миколаївщині через махінації учасників. 

Сумнівні підряди та цікавинки в деклараціях 

Миколаївська поліція охорони заплатить майже 8,7 мільйона за навчання своїх працівників. Так, на початку 2024 року управління поліції охорони в Миколаївській області уклало угоду на послуги підготовки та навчання своїх співробітників вартістю майже 8,7 млн грн. Кошти отримає Вінницьке вище професійне училище департаменту поліції. 

За ці гроші заплановано навчання 165 співробітників: 100 кандидатів пройдуть первинну професійну підготовку на посаду офіцера служби освітньої безпеки в разі відновлення роботи всіх шкіл регіону, ще 65 працівників направлять на підвищення кваліфікації. 

Таким чином, усього Миколаївська поліція охорони планує направити на навчання 165 співробітників у поточному році. Отже, середня вартість на кожного працівника складає приблизно 52 тис. грн. І це дорожче, аніж минулого року.

У 2022-2023 році до Вінницького вищого професійного училища на первинну профпідготовку миколаївське управління поліції охорони направило 31 поліцейського, ще 100 пройшли підвищення кваліфікації та перепідготовку.

Протягом цього періоду відомство уклало із училищем низку угод на загальну суму 5,3 млн грн. Серед найбільш крупних – 3,2 млн грн у 2023-му році і два млн грн у 2022-му. Тож, середня вартість навчання миколаївських поліцейських тоді складала близько 40 тис. грн на кожного.

Вінницьке училище навчає поліцейських з усієї України. Наразі через систему Prozorro з начальним закладом укладено 372 договори на загальну суму 322 млн грн. 

Крім цього Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Миколаївській області через два місяці конкурсу уклала угоду на розроблення проєкту капітального ремонту автодороги Первомайськ-Новоукраїнка. Вартість робіт складає 4,1 мільйона бюджетних гривень. Проєкт буде розробляти компанія, яку заснувало ТОВ, що фігурувало у справі про «конверт-центр».

Відомство оголосило торги на розробку проєкту дороги ще 28 грудня 2023 року. Очікувана вартість робіт складала 11,9 млн грн. На конкурс подались аж вісім компаній, які запропонували виконати роботу значне дешевше. В результаті 4 березня 2024 року відомство підписало угоду із ТОВ «Поділля проект груп», яке до 20 грудня 2024 року має виконати проєкт капітального ремонту дороги Первомайськ-Новоукраїнка за 4,1 мільйона бюджетних гривень.

Компанію «Поділля проект груп» зареєстрували у 2016 році в Вінниці. Наразі засновником і директором підприємства значиться житель Вінницької області Сергій Кудирко. З 2020 року компанія почала отримувати бюджетні підряди, вже уклавши угод на загальну суму понад 31 млн грн у різних регіонах України. При цьому спочатку співзасновником компанії було ТОВ «Консоль ленд». Це підприємство фігурувало у кримінальній справі про незаконну купівлю іншого ТОВ «Інді глобал» з метою фіктивного підприємництва. У 2017 році посадова особа компанії «Інді глобал» Печерським районним судом столиці була визнана винною.

Примітно, що ТОВ «Консоль ленд» значилось засновником ТОВ «Інді глобал». Ця компанія фігурує у справі про створення схеми ухилення від сплати податків через, так званий коверт-центр у 2016-2018 роках. Наразі розслідування триває. 

Початок повномасштабної війни став справжнім випробуванням для Миколаївської області – російські війська окупували частину регіону, зруйнували безліч населених пунктів і безперервно обстрілювали місто, вбиваючи жителів. Однак не для всіх тодішніх керівників Миколаївщини перший рік повномасштабної війни пройшов важко.

Наприклад, родина керівника Миколаївської ОДА Віталія Кіма придбала коштовний годинник вартістю з половину річної зарплати чиновника. Також родина Кіма розжилась криптовалютою.

Заступник Кіма Микола Марінов придбав автівку 2018 року випуску і продав два офіси в Миколаєві. Оновив у 2022 році авто також уже колишній заступник голови Миколаївської ОДА Ігор Кузьмін. До речі, він змінив посаду в ОДА на податкову службу.

Примітно, що маючи чималі заощадження та цілком пристойну зарплату, родини двох заступників голови Миколаївської ОДА Георгія Решетілова та Юрія Гранатурова не гребували отримувати допомогу від держави та благодійників.

А ось ексзаступник Віталія Кіма Роман Пашнєв з початком вторгнення росії пішов служити у збройні сили.

Більше публікацій Миколаївський вимірБільше публікацій Миколаївський вимір »
Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Щотижневий огляд новинБільше публікацій Щотижневий огляд новин »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір